Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nic se nezmění

Rusko je díky své podstatě a historii téměř neměnné. Vždy to bylo samoděržaví ať mu vládl báťuška car, nebo první tajemník.

Nic se nezmění.

 Změní se něco, když zmizí Putin? Nepředpokládám. Poslední dobou se množí spekulace, že Putin je vážně nemocný, nebo, že dokonce umírá. Vyskytují se i dohady, že vlivní mužové Ruska se ho chystají odstavit. Obojí je možné, ale změní se něco?

 Putin personifikuje to nejhorší z ruského imperialismu. Neustále brečí, že Rusko není dostatečně respektováno, ale co pro to dělá? Lže, nedodržuje dohody, neustále vyhrožuje a snaží se používat vojenskou sílu k prosazení Ruského imperiálního obrazu. To vzbuzuje spíš nenávist než respekt. Změnilo se nějak jeho chování? Ani ne, spíš přestal používat kamufláž. Vždy rozdmýchával konflikty a procházelo mu to. Vždy posílal do světa vrahy, aby ho zbavovali nepříjemných lidí. Nechával vraždit i doma. Posílal i sabotéry kde bylo potřeba, zbraně a instruktory, kde se hodilo i vojenské jednotky vyznačující se brutalitou. A procházelo mu to. Pod nepříliš přesvědčivými záminkami anektoval území a procházelo mu to, tak tedy proč něco maskovat? Otevřená agrese se dá překrucováním faktů a neskrývaným lhaním vždy nějak zdůvodnit, dokonce i vydávat za obranu. Možná, že zábory území, destrukce infrastruktury, brutální vraždění civilistů, ničení měst a otevřené loupení dobude Rusku ten zasloužený respekt. Nejnovějšími nástroji ke zvýšení prestiže Ruska je vyhrožování hladomorem a jadernými zbraněmi. K tomu není potřeba Putin, to zvládne kdejaký bezcharakterní gauner.

 Začněme od těch méně pravděpodobných nástupců k těm pravděpodobným.

 Kdyby Putin zemřel automaticky se stává presidentem ministerský předseda Michail Vladimirovič Mišustin. Mišustin je relativně mladý (56), vzděláním ekonom, schopný bývalý státní úředník bez politických ambicí a silové základny. Je možné, že by ho u moci po nějakou dobu udržovala zákulisní klika a uvážlivá korupce. Ovšem Rusko je zvyklé na svého báťušku cara, velmi brzo by se v zákulisním mocenském centru našel někdo, kdo by ho svrhl a nahradil.

 Dmitrij Anatoljevič Medveděv (56), věrný ale nedoceněný Putinův podrž taška. Svým absolutně loajálním přístupem umožnil Putinovi vládnout dostatečně dlouho, aby si zjistil neochvějnou moc a mohl předělat ústavu tak aby vládl, jak dlouho bude chtít. Odměnou mu byl klesající vliv a úřad pouhého místopředsedy Rady bezpečnosti. Medveděv byl považován za liberálnějšího politika než Putin, dokonce se pokusil i napadnout Ruskou korupci, nakonec byl sám z korupce obviněn. Dnes tvrdí, že nenávidí západní bastardy a ti, že musí zmizet. Jedná-li se o účelovou rétoriku, kterou chce obnovit svůj vliv, nebo o přesvědčení není jasné.

 Dále se mluví o starostovy Moskvy Sergeji Semjonovičovi Sobjaninovi (64) a o prvním zástupci šéfa prezidentské kanceláře Sergeji Vladilenovičovi Kirijenkovi (59).

 Teď ti pravděpodobnější.

Alexandr Vasiljevič Bortnikov (70) přešel plynule z KGB do FSB a stal se jejím šéfem. Na venek Putinovi oddaný a loajální. Plní celkem spolehlivě Putinovi rozkazy. Na jeho vyslovené i nevyslovené přání zařizoval i vraždy. Byl aktivně zapojen do všech operací proti Ukrajině. Otázkou je, jak důkladně informoval Putina, říkal mu, co věděl nebo co Putin chtěl slyšet? Ve druhém případě proč. Z pokřivené servilnosti, ze strachu či s vypočítavým úmyslem? Brotnikov je ze své funkce nejlépe a nejpravdivěji informovaný Rus, otázkou je, co pouští dále a co si nechá pro sebe? Muselo mu být jasné, že invaze nepůjde tak rychle, věděl, jak moc je její logistika ohrožena rozkrádáním. Věděl také, že Ukrajinská morálka a obranyschopnost je na vyšší úrovni, než bylo v Rusku uvažováno. Jeho nástupnická politika je velmi nečitelná. Díky svým informacím a spojení s oligarchy, by mohl být přístupný k ústupkům, a právě díky těm informacím ví, že by nebyly dostatečné. Je tedy možné, že raději přečká nástupnické meziobdobí ve své stávající funkci.

Sergej Kužugetovič Šojgu (67) ministr obrany či spíše války. Zúčastnil se na přípravách i na popírání těchto příprav. Muselo mu být jasné, že zkorumpovaná a částečně rozkradená armáda nebude schopna splnit Putinovy požadavky, samozřejmě ho na to neupozornil a na krátkou dobu upadl v nemilost. Kdyby se on stal nástupcem bylo by pravděpodobné, že se válka potáhne velmi dlouhou dobu. Má reálnou představu, čeho je armáda schopna a zjevně není přítelem eskalace do jaderného konfliktu. Na druhou stranu není v pozici, kdy by mohl nabídnout ústupky a diplomatické řešení.

 Nikolaj Platonovič Patrušev (70) tajemník ruské bezpečnostní rady, nejpravděpodobnější a nejhorší možný nástupce Putina. Jestřáb, který ospravedlňuje válku proti Ukrajině všemi ruskými klišé. Historické důvody, denacifikace, Zelenskyj je řízen z Washingtonu atd. Neprezentuje jasnou představu, co bude s Ukrajinou, když Rusové vyhrají válku, ale z náznaků vyplívá, že východní část Ukrajiny by měla být připojena k Rusku a ve zbytku ustanoven proruský režim. Neudává jasné cíle, ale říká, že válka bude pokračovat, dokud Rusko nedosáhne svých cílů. Někdy se zdá, že chce válku pro válku a je ji schopen eskalovat a používat stále ničivějších zbraní. O Západu mluví s despektem a rád by viděl jeho rozvrat a konec. Je si vědom ekonomických dopadů ale nebere je v potaz.

 Výběr tedy není valný, změna nepravděpodobná. Jediné, co tedy zbývá je kontinuální a silná podpora Ukrajiny.

Autor: Václav Kunft | středa 29.6.2022 14:42 | karma článku: 12,75 | přečteno: 303x
  • Další články autora

Václav Kunft

Louka, na které jsem lehával

Za okny je ošklivo, ba přímo hnusně. Tak si alespoň na papíru udělám dobře, hezky. Rozsvítím si sluníčko a sám sebe po duši pohladím.

25.4.2024 v 16:02 | Karma: 7,29 | Přečteno: 73x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Pes

Člověk má různé kamarády. S tímhle ale trávím nejvíce času, dokonce na sebe i mluvíme. Každý jinou řečí, ale kupodivu si rozumíme.

24.4.2024 v 17:07 | Karma: 14,04 | Přečteno: 211x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Samé otázky. (Beztvará beznaděj.)

Trápíme se, smějeme se, jen tak proplouváme, proč? Jaký to má smysl, jaký je účel, čemu to slouží? Je to pouhá prokreace, tak proč jsme obdaření myšlením?

21.4.2024 v 9:40 | Karma: 7,54 | Přečteno: 160x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Armageddon

Tak nevím, byl to podivný sen, který se mi zdál. Nebo okolnostmi podrážděná bujná fantazie. Byla to předtucha věcí budoucích?

18.4.2024 v 10:26 | Karma: 8,38 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Mír.

Když se Neville Chamberlain vrátil z Mnichova, tvrdil, že zachránil mír pro Evropu. Všichni víme, co následovalo válka a miliony mrtvých.

14.4.2024 v 13:01 | Karma: 22,64 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 261
  • Celková karma 10,83
  • Průměrná čtenost 258x
Dědek ročník 1946. Původním povoláním básník a tremp. Potom exulant, starostlivý otec, podnikatel, trochu cestovatel. Nyní důchodce píšící své posledniny. Celoživotní student.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

  • Eva Sádecká