Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Práva, práva, povinnosti.

„Naučil jsem se od své negramotné ale moudré matky, že veškerá zasloužená a zachování hodná práva pochází z dobře vykonaných povinností.“ Napsal Gándhí ve svém dopisu Dr. Julianu Huxleymu.

Práva, práva, povinnosti.

 Snad každý slyšel o VŠEOBECNÉ DEKLARACI LIDSKÝCH PRÁV, skoro nikdo o neúspěšných pokusech o VŠEOBECNOU DEKLARACI LIDSKÝCH POVINNOSTÍ.

 Právo ať už jedince či skupiny na cokoliv nemůže existovat bez povinnosti všech ostatních umožnit toto právo užívat, jinak bude degradováno na další zákonem vynutitelnou normu. Užívání práva zároveň přináší povinnost ho užívat tak, abych neohrozil práva a svobodu ostatních. V Česku je dalším problémem zaměňování práva ve smyslu nároku za zákon. Může za to floskule používaná politiky, když chtějí zakrýt nějaký podtrh na občany: „žijeme přece v právním státu.“

 O přirozených právech se diskutuje po staletí. Byl ale kladen větší důraz na povinnosti. Povinnosti či odpovědnost byly středobodem historické morální kultury ať filozofické nebo náboženské, jak píše ve svém Obnovení občanské rovnováhy Samuel Moyn. Neustále narůstající list mezinárodních dohod, smluv, deklarací a komisí které by na ně měli dohlížet zastiňuje fakt, že dodržovány nejsou, komise jsou bezzubé, bez možností něco vymáhat. Množí se duplicita často formulovaná jako diskriminace vybraných skupin, která může uspokojit pouze militantní aktivisty. Politické zneužívání takto formulovaných práv k omezování práv obecně je nasnadě. Přitom mnohá dobře míněná práva jsou již ochráněna právy základními bez dalších dodatků, nálepků a nedůstojného genderového rozlišení. Člověk je člověk. Každé právo, aby bylo smysluplné a vykonatelné, přináší povinnost pro všechny ho dodržovat a pro stát tuto povinnost v případě potřeby vynucovat. Proto je nutné formulaci a přijetí jakéhokoliv práva důkladně zvažovat. Koho budeme v zájmu koho k čemu nutit.

 Určitá práva vyplívají z pudu sebezáchovy, nebo z touhy slabšího být ochráněn proti silnějšímu. Nikdo asi nebude rozporovat právo na život, skoro každý uzná, že nám vzniká povinnost život druhého ochraňovat. Kolik z nás ale klidně sedne do auta pod vlivem alkoholu a toto právo ohrožuje. V článku 17 Listiny práv a svobod EU je kromě práva vlastnit stanoveno i to, že „užívání majetku může být rovněž upraveno zákonem v míře nezbytné z hlediska obecného zájmu“. Jinými slovy, vlastnické právo může být omezeno zákonem. „Jenže: Jakým zákonem a jak je definován obecný zájem?“ ptá se autor. To už evropská listina práv a svobod raději neuvádí. (Profesor Oskar Krejčí)

 Proliferace různých práv vypukla v osmdesátých letech minulého století. Kdejaká skupina požadovala práva pro ty či ony, dokonce i pro to či ono. Úplně se pomíjelo, jaký chaos a jakou nálož povinností to přináší. Oni totiž o těch povinnostech neuvažovali, nechápali princip práva, jen ho bezhlavě vyžadovali.

 I práva, která považujeme za přirozená, jsou často porušována a musí být chráněna a vynucována zákonem. Ono vlastně neexistuje žádné právo, které by se dalo považovat za úplně přirozené, to by ho museli všichni akceptovat a dobrovolně plnit povinnosti jím vzniklé. Málokdo bude rozporovat právo na osobní svobodu a přes to je dodnes praktikováno otroctví. Nezákonné, utajované ale občas odhalené, a to dokonce v tak nominálně civilizovaných státech jako je Británie. S lidmi se obchoduje v Africe v Asii ale i v Evropě. Ženy z východní Evropy jsou často prodávány na prostituci v západní Evropě a Americe. To samé platí o Asiatkách. Neplníme tedy svou povinnost jim zajistit osobní svobodu. Právo na důstojnost je pravidelně porušováno policií skoro všech států a nikdo se tomu moc nediví. Nedotknutelnost obydlí porušuje každý zloděj a policii to moc nevzrušuje.

 A co právo na mír? To porušuje kdejaký diktátor a čím větší stát ovládá, tím víc podporovatelů má. Válka na Ukrajině nebere životy jenom Ukrajincům, ale snižuje kvalitu života skoro každého.

 Porušována jsou všechna práva uvedená ve Všeobecné deklaraci, je tedy jasné, že svoje povinnosti plníme mizerně. Dávejme si tedy pozor, jaká nová práva vlastně jenom nahrazují a zdůrazňují to co již nedodržujeme. Nebo jaká „Práva“ jsou nám různými skupinami podsouvána, jsou povinnosti s nimi spojené i v našem zájmu, nebo jen chyták na omezení naší svobody. Pozor na politiky a byrokraty vykřikující o právech, většinou je chtějí zneužít na snadnější ovládání občana.

 Ptejme se nejdříve, plníme si my naše povinnosti a plní si je i oni? Plní je i ty skupiny, které rády křičí na náměstích a říkají nám, jak špatní jsme.

 

 

Autor: Václav Kunft | pondělí 8.8.2022 19:02 | karma článku: 13,64 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Václav Kunft

Samé otázky. (Beztvará beznaděj.)

Trápíme se, smějeme se, jen tak proplouváme, proč? Jaký to má smysl, jaký je účel, čemu to slouží? Je to pouhá prokreace, tak proč jsme obdaření myšlením?

21.4.2024 v 9:40 | Karma: 7,53 | Přečteno: 159x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Armageddon

Tak nevím, byl to podivný sen, který se mi zdál. Nebo okolnostmi podrážděná bujná fantazie. Byla to předtucha věcí budoucích?

18.4.2024 v 10:26 | Karma: 8,38 | Přečteno: 247x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Mír.

Když se Neville Chamberlain vrátil z Mnichova, tvrdil, že zachránil mír pro Evropu. Všichni víme, co následovalo válka a miliony mrtvých.

14.4.2024 v 13:01 | Karma: 22,64 | Přečteno: 578x | Diskuse| Společnost

Václav Kunft

Zbytečný

Někdy se člověku zdá, jako by nebyl. Jen zabírá místo, dýchá vzduch na dluh. Dělá jen pozadí, neposouvá děj. Je prostě zbytečný.

7.4.2024 v 10:33 | Karma: 11,11 | Přečteno: 366x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Šestnáct, sedmnáct…

Je krásně a na ničem nezáleží. Nezáleží ani na nikom, na všechny se usmíváme, máme radost a chceme, aby to všichni věděli. Tak to tehdy bylo.

4.4.2024 v 15:15 | Karma: 10,84 | Přečteno: 391x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 259
  • Celková karma 10,84
  • Průměrná čtenost 260x
Dědek ročník 1946. Původním povoláním básník a tremp. Potom exulant, starostlivý otec, podnikatel, trochu cestovatel. Nyní důchodce píšící své posledniny. Celoživotní student.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

  • Eva Sádecká