Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Indie je velmoc.

Indie je superpower ať se nám to líbí nebo ne. Že je to chudá země, to již dávno není pravda. Že má málo vzdělaných lidí, tak to již také neplatí.

Indie se dostává do podvědomí hlavně díky velmi úspěšným lidem indického původu, nebo s indickými kořeny. Britský premiér Rishi Sunak, šéf světové banky Andžaj Banga, CEO Adobe Shantanu Narayen, CEO IBM Arvind Krishna jsou jenom malou ukázkou. Více jak 200 lidí indického původu zaujímá vysoké státní pozice od ministerských předsedů, přes ministry, senátory a poslance po celém světě. Indičtí manažeři vedou úspěšné společnosti po celém světě. Tento globální záběr je velmi důležitý. Množství světových společností vlastněných indickým kapitálem je neskutečné. Běžnému Čechovi jejich jména nic neřeknou s výjimkou Range Roveru a Jaguáru. Možná ještě Tata steel. Není také tajemstvím, že většina firem z anglicky mluvících zemí má svá call centra v Indii. Jako kuriozitu přidávám, že Jawa dnes sídlí a vyrábí v Indii samozřejmě s indickými vlastníky.

 Indická ekonomika je dnes pátá největší na světě. S 6,5% růstu v dohledné době poroste z předních světových ekonomik nejrychleji. Indie má smíšenou ekonomiku, částečně plánovanou a ovlivněnou státem, částečně svobodnou, kapitalistickou. V Indii tedy existují státní společnosti hlavně v energetice, obraném průmyslu a bankovnictví vedle soukromých.

 Zemědělství představuje víc jak 40% indické ekonomiky, na vývozu se podílí 10 %. Indie je momentálně čtvrtý nevětší vývozce zemědělských produktů.

 Průmysl představuje 25 % indické ekonomiky a po liberalizaci zahraničních investic a privatizaci některých státních podniků je na vzestupu. V konkurenci s Čínou se spoléhá na nové technologie. Indie je také druhá na světe v těžbě uhlí, druhá ve výrobě cementu a oceli, třetí největší výrobce elektrické energie.

 Z toho petrochemický průmysl představuje 34 % příjmů z exportu a je třetí největší v Asii. Indie je jedním z pěti největších výrobců agrochemikálií. Indie je největší distributor chemikálií v Asii. K mnoha rafineriím a chemičkám přibude v 2024 další obrovská rafinerie. Petrochemický průmysl představuje 6 % Indického HDP.

 Farmaceutický průmysl produkuje 20 % světové spotřeby generických léčiv a 50 % spotřeby vakcín.

A tak bychom mohli pokrčovat přes, textilní průmysl, strojírenství, klenotnictví, automobilový průmysl atd.

 Za zvláštní zmínku stojí objevení komerčně využitelných zásob vzácných zemin v Indii.

 IT a přidružené služby jsou jedním z nejrychleji rostoucích odvětví a představují 7.4 % indického HDP.

Indie má vyspělé bankovní, pojišťovací i finanční služby.

 Indie má s 1,3 miliony osob, třetí největší armádu. Jako čistě dobrovolnická armáda je největší na světě. Indie je druhým největším dovozcem zbraní na světě. Indie má i vlastní jak soukromé, tak státní výrobce zbraní a munice. Indie má nukleární zbraně jak taktické, tak strategické a neustále pokračuje ve vývoji. Indie nepodepsala Smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT).

 Vesmír. Indie se svými více než 400 soukromými společnostmi věnujícími se vesmírnému průmyslu, je pátá na světě. Indická kosmická agentura, oficiálně Indian Space Research Organisation je šestá největší na světě. ISRO spolupracuje s velkými agenturami ze západu, ale i s Čínou. Díky své spolehlivosti má podepsané kontrakty na umístění družic na oběžnou dráhu s několika státy, včetně Kanady.

 Školství, dříve slabina Indie se rapidně mění. Gramotnost je momentálně na 77.7 % což je málo. Jelikož 26 % indické populace je v kategorii 0-14 let je tento deficit možné rychle dohnat. Díky pandemii byla do indického školství začleněna distanční výuka a používání nových technologií ve výuce. Od roku 2020 se zavádí nový systém 5+3+3+4. 3-8 let učení hrou a rozvoj jazykových schopností. 8-11 let další rozvoj jazykových a také číselných schopností. Interakce ve třídě založená na objevování. 11-14 let empirický přístup k učení matematiky, přírodních věd, umění, sociálních a humanistických věd. 14-18 let předměty jsou výběrové podle zájmu a schopností studentů. Důraz je kladen na kritické myšlení. Problémem indického základního školství je nedořešená povinná docházka.

 Vyšší a vysoké školství je jak veřejné (bezplatné), tak soukromé. Velké množství studentů odchází studovat do zahraničí.

 Věda a výzkum. Velké množství zahraničních společností financuje svá R&D centra v Indii. Indie těží i z toho, že některé společnosti tam přesouvají svá centra, aby snížily svou závislost na Číně.

 Znepokojující je ústup Indie od demokracie k volební autokracii. Indie by vždy považována za největší demokracii co do počtu obyvatel. To se od doby, co se v roce 2014 stal ministerským předsedou Naréndra Módí z Indické Lidové strany (BJ) mění. Zavírá oči nad násilím vůči muslimům i ženám. Posiluje používání hindštiny na úkor ostatních řečí, a to i tam kde je hindštině minoritním jazykem. Omezuje svobodu shromažďování, přístup k internetu, administrativně obtěžuje své kritiky (časté audity a kontroly ze strany finančního úřadu), selektivní vydávání obchodních licencí atd. Je patrná i snaha o omezení svobody tisku.

Raději skončím, začíná to být dlouhé a nudné.

 Ještě malá poznámka, americká viceprezidentka Kamala D. Harris byla vychovávána po rozvodu (začátkem sedmdesátých let) s jejím otcem Donaldem J. Harrisem její matkou matkou Shyamalou Gopalan. Shyamala Goplan (7. 12. 1938 –11. 2. 2009) se narodila v Madrasu v Indii.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Kunft | pátek 14.7.2023 8:53 | karma článku: 13,48 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Václav Kunft

Myšlenky blízké šílenství

Co napsat do perexu, kdo nemá fantazii ať to nečte. Kdo nemá duši kočovného pastevce ať to nečte. Kdo má v sobě alespoň trošičku filozofa a romantika, čtěte!

12.5.2024 v 10:05 | Karma: 6,90 | Přečteno: 176x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Pohádka o psu.

Když jsem tenhle list našel, tak jsem ho chtěl zahodit. Potom jsem si vzpomněl, co všechno se k němu váže a rozmyslel jsem si to.

7.5.2024 v 17:37 | Karma: 10,60 | Přečteno: 126x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Zvědavost

Člověk by rád věděl, co bude, ale zároveň z toho má i strach. S minulostí je to jiné, tam se může vrátit k tomu hezkému, úspěšnému a tomu zlému se vyhnout.

28.4.2024 v 11:09 | Karma: 7,71 | Přečteno: 107x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Louka, na které jsem lehával

Za okny je ošklivo, ba přímo hnusně. Tak si alespoň na papíru udělám dobře, hezky. Rozsvítím si sluníčko a sám sebe po duši pohladím.

25.4.2024 v 16:02 | Karma: 9,33 | Přečteno: 101x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Pes

Člověk má různé kamarády. S tímhle ale trávím nejvíce času, dokonce na sebe i mluvíme. Každý jinou řečí, ale kupodivu si rozumíme.

24.4.2024 v 17:07 | Karma: 14,63 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 264
  • Celková karma 10,61
  • Průměrná čtenost 255x
Dědek ročník 1946. Původním povoláním básník a tremp. Potom exulant, starostlivý otec, podnikatel, trochu cestovatel. Nyní důchodce píšící své posledniny. Celoživotní student.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

  • Eva Sádecká